Wednesday, 30 December 2009

haihai byebye

salam seme...

haihai pada tahun 2010 n byebye pada tahun 2009..
aku harap tahun 2010 ni berterusan dipenuhi dengan kecerian dan kegembiraan buat seme kawan2 terutama buat seme PA2 yg dpt berita yg sngt menggembirakan..buat aku harapan tuk tahun 2010 ni akan semanis dan seindah tahun 2009..
tahun 2009 buat aku byk kenangan manis n tak de kenangan pahit kot..seme berita gembira yg aku terima tuk tahun 2009 ni..first dapat tau aku pregnant, then FAI dpt tukar kuantan n duk sama2 stlh 2thn kawin n tak pernah duk sekali, lahirkan little prince dgn selamat n seme benda yg aku nak tuk tahun 2009 ni FAI tunaikan dan penutup untuk tahun 2009 terima berita kenaikan pangkat PA..Allhamdulillah syukur pada Allah.

cuti-cuti malaysia

salam seme..
sempena cuti krismas baru2 ni aku bwk mizan g berjln2 n bercuti...duduk kat kuantan tapi p bercuti kat holiday villa cherating..huhuhu cam poyo jerk sewa hotel sampai 2 ari kat cherating padahal ktn ke cherating 1/2 jam jerk..nak g cuti jauh2 tak leh lg nak kene tgu mizan umur sethn lu..skang ni kecik lg nak wak jln jauh2..mizan memang seronok benor dpt jln2 kat tepi pantai sbb sblm ni asyik kene kurung dlm umah jerk..






Tuesday, 29 December 2009

tips bagi parent yg nak beli baby walker

Baby Walkers Safety Tips

Although baby walkers are quite popular they are controversial as well. Many babies and their parents tend to like them because babies tend to stay entertained while in them. There are different types of baby walkers available, and the most common type has a base that is plastic with a seat made of fabric that has legs holes in it and a frame with wheels which lets the baby scoot over the floor.When it comes to baby walkers there are quite a few concerns in regards to safety. In addition, although a lot of parents think that walkers help their child learn how to walk, some studies have shown that in fact the walkers may cause a delay rather than enhance the walking process. If you are thinking about getting a baby walker, here are some safety tips you should follow.First of all you need to be certain that any baby walker you buy passes safety standards that have been set. Infant Walkers standards have been issued in the U.S. from the Consumer Product Safety Commission. Some of the safety standards include the requirement that baby walkers be wider than standard doorways and also come with gripping mechanisms which prevent the walker from going over steps.Just be sure if you are going to buy a baby walker that it has passed your country's safety standards. Look for a sticker or label to indicate this. Baby walkers that don't come with this should not be purchased.fingers can get trapped in. Baby walkers which have passed safety specifications will most likely be safe, but to be err on the side of precaution always inspect the particular walker.Baby walkers should have stable, wide bases and wheels with a 50mm minimum diameter. Your baby's feel should be able to touch the floor. There is less certainty that used baby walkers meet safety specifications, so purchasing a new one is probably safer.A baby shouldn't ever be left unsupervised and especially when they are seated in a walker. Babies should also not stay in walkers for extended time periods. This could potentially cause their walking ability to be delayed.When your baby is inside the baby walker make sure access is blocked off to any staircases, heaters, fireplaces, swimming pools, sliding doors or other potentially dangerous areas. You need to be aware that there are safety concerns regarding baby walkers. If you are going to use one be sure to follow these baby walker safety tips.

adakah baby walker selamat untuk anak anda

salam seme..
aku tgh pikir2 nak beli baby walker tuk mizan..tp xsure ia selamat atau tak utk baby lagi2 tuk tulang dia..duk search2 dlm tenet jmpa la article ni..

How Does My Baby Learn To Walk?
Walking is controlled by the two different systems in the brain, known as the motor and sensory systems. They control the leg movements, and maintain the posture and balance in walking respectively. Your baby's body then awaits basic changes in body proportion - the legs grow longer, shoulders broaden, and the head smaller - making it easier to balance in an upright posture.Walkind depends on practice. Babies must clock many hours of standing, cruising and walking with some type of support before they can develop the strength and balance to walk on their own.
Should My Baby Use A Walker?
No. A walker does not help your baby to learn to walk. It is dangerous and potentially fatal. In fact, Canada has already banned the sale of baby walkers.
How Is The Baby Walker More A Weapon Than A Tool?
Danger 1: Baby walkers cause babies to walk later
Baby walkers don't help babies walk earlier. In fact, walkers may even delay your baby's movement skill development or discourage him from learning to walk on his own.Baby walkers don't help babies walk earlier. In fact, walkers may even delay your baby's movement skill development or discourage him from learning to walk on his own.Most walkers are designed such that babies are not able to see their feet while walking. This can slow down development of movement as they are unable to make mental connection that it is their legs and feet that are moving the walker.Walkers make it too easy for babies to move around. Babies who are in walkers tend to explore and satisfy their curiosity without developing their balance or walking skills. This may lead to slower development of balance and walking skills. Studies have shown that babies who spent 2 hours each day in the walker were more delayed in walking than babies who did not use a walker.
Danger 2: Baby walkers cause abnormal walking pattern
The baby's legs are not straight when "walking" in the walker. The hips and knees are bent and he will tend to walk on tiptoe. This causes him to use and develop the wrong leg muscles for walking. Such abnormal walking pattern may be difficult to correct even when he is out of the walker. Studies have shown that walking pattern of babies worsen with the use of walkers especially if they are already walking in an abnormal way.
Danger 3: Baby walkers can cause serious injuries
Walkers are unsafe. Babies can reac a speed of 1 meter per second in a walker, which is too fast even for an attentive parent to catch should the child speed towards an open door, down the stairs or towards a boiling pot.
So How Can I Encourage My Baby To Learn To Walk?
Discard the walker
Use a playpen or play-centre that is stationary. Alternatively, allow a safe, unrestricted floor space for exploration.
Help your baby exercise his muscles e.g. supported standing or cruising.
Provide sensory stimulation e.g. baby massage.
Provide vestibluar stimulation e.g. rocking, bouncing or swing baby.
Breast-feeding may help to strengthen baby's muscles.

What If My Child Has An Abnormal Walking Pattern?
Consult your doctor if you notice that your child is walking on his toes or on the sides of the feet. This article is provided by KK Hospital - Singapore’s leading Women and Children’s Hospital. Please visit www.kkh.com.sg for more information.

cerita tertangguh

salam seme..
ni cerita bln lepas sbnrnya sal mizan g suntik 4 bln..post ni tertangguh sbb pic ader dlm phon FAI n ari ni baru smpat tnsf ke com..sepanjang 4x g suntik mizan aku tak pernah pun pegang dia..huhuhu tak sampai ati tgk kaki yg tembam tu kene cucuk..


muka cuak mizan tgh tunggu giliran tuk disuntik

duk diam2 dgn papa doc nak ambk ubat jap


ayok doc dah sampai dgn ubat


sapu ubat bius skit
duk diam2 doc nak inject dah ni
ok siap..sakit tak??

tadaaa..tak sakit pun..mizan tak nagis pun..good boy

Sunday, 13 December 2009

merajuk..

salam seme...
hari ahad semalam terbaca satu artikel dlm metro mengenai pasangan yang diragut smpai suami dia meninggal kat taman maluri tu..dlm artikel tu dia citer mengenai perkeso bagi duit kat isteri dia..disebabkan FAI kerja perkeso aku tny la beberapa seoalan cepu mas..antara dialong-dialongnya berbunyi seperti berikut :

Aku : Klu accident bkn waktu kerja perkeso bayar gak ke pampasan?
FAI : Bayarlah.
Aku : Kan dia accident time tak kerja?kata perkeso bayar klu accident time kerja jerk?
FAI : Perkeso bayar gak..Bayar tuk Khairat kematian n ...........(ni istilah dia aku pun tak ingat dah dia sebut pe, susah sngt)
Aku : oooo..abis tu klu abg accident time mlm tak kerja ayg dpt duit gak la..
FAI : Dapatlah...
Aku : Biasa dia bayar cam ner? Brape?
FAI : tgk pada gaji suami dia la..klu gaji suami dia byk, byk la dapat klu skit, skit la dapat (merujuk pada kes ragut tadi)
Aku : ooooo...klu abg accident meninggal ayang dapat berapa ringgit???(bkn nak doakan sj tny)
FAI : kira ah sendiri..(sambil jeling ala-ala menghunus pedang gitu)
Aku : mana pandai nak kira sendiri..

pas2 FAI dh tak layan dh aku..huhuhuhu majuk la tu burok benor org tua merajuk..sib baik merajuk kejap jerk, klu tak haru gak nak pujuk org tua ni..

'Ya Allah kau panjangkan lah usia suamiku..Klu mati tu menghampiri kami kau tabahkanlah hati kami menerima dugaanmu YA Allah..Tanpa suamiku aku umpama jasad tanpa roh" Amin

Wednesday, 2 December 2009

korban

salam bloggers...
ari raya korban thn ni aku memang cuti panjang.. dr 25/11 smpai 1/12 aku cuti sbb kt kg aku bapak aku nak wak majlis akikah mizan yg ada baki 1 bhg lagi (sblm ni dah wak kambing sekor utang lg satu bhg bayar raya ni la) dgn korban skali..25 ptg tu pas siap kemas2 umah n basuh seme baju2 kat umah ktorg bertolak blk ke kemaman lu..tdo kmn semlm pastu pg2 26 btolak blk ke besut lak..smpai kg kul 1 lbh..smapi kt kg mak n bapak aku tgh siap2 nak g pekan cr ketupat n lemang..aku pun ikut skali g pekan bwk si tembam tu gak..konon2 nk cari kain pasang sbb kt pekan kt kg aku tu kain pasang memang murah giler..tp otw ke pekan si tembam tu ketiduran sbb penat dr kmn ke besut dia x tdo langsung..FAI lak xikut dia nak rehat kat umah jerk so musnahlah angan2 aku nk g shoping kain pasang duk jela lam kete riba si tembam tu..huhuhu..

27/11/2009 (aidiladha)
pagi2 diorg seme dh bangun n siap2 nak g semby raya.aku lak tak bagun2 pun pas subuh smbung tdo..bagun awal pun tak leh nak g semby raya gak tak de org nak jaga anak..ingt nak tdo smpai klul 9 tp kul 8 si tembam tu dah bangun( dia memang jeles tgk bonda dia tdo lama2 mula la dia nak mengacau)tp kene terima la kan dh ada anak ni waktu tdo memang tak menetu dh x sama cam belum ader ank lu..kul 10.30 org dh dtg kat umah nak tlg tumbangkan lembu..setelah berperang dgn lembu tu akhirnya berjaya gak lembu tu dikorbankan..daging dibahagiakan pada org2 kat kg..bhg akikah mak aku singgan n goreng pgil org2 kg mkn..

28/11/2009
kul 3.30 aku bertolak blk ke kmn semula..perjalanan blk memang mencabar sbb ikut h/way jerangar-jabaor..jln memang out berlubang2 sbb hujan smpai tak lah nak elak langsung..smapi kmn kul 8.00 n tdo sana semlm

29/11/2009
kul 4 btlk blk ktn..smpai umah basuh bj n rehat..

30/11/2009
duk umah jerk..FAI lak g baiki kete sbb langgar lobang byk sngt smpai rim pun dah bengkang bengkok..absober kt blakang pun dah menyanyi2 dah..

1/12/2009
huhuhu ni hari 'bahagia' wak si tembam sbb ari ni nak kene g inject dia..
FAI jln berlagak je nak g tumbang lembu tp...
time nak tumbankan lembu FAI duk jauh jerk xg dekat pun

lembu dh bjaya ditumbangkan pas penat main tarik tali


imam tgh kerat leher dia masa ni aku dh meremang seriau

darah yg kuar cam air

sesi buang kulit lembu pastu bapak aku bg kat aku suh wak hangbag perli la tu

siapkan tmpat nak lapah daging tuk diagihkan


daging dicarik2 dr badan


sesi mkn2 pas siap dimasak


huhuhu last skali post manja mengada2 dr si tembam

Tuesday, 1 December 2009

back to normal

salam seme..
hari ni aku dh mula kerja setelah bercuti selama seminggu..perasaan tu cam nak smbung cuti, thn depan br mula kerja blk hehehe..FAI still on leave lg..huhuhu jeles i kene g kerja dia best jerk membungkang dgn si tembam tu..ari ni kat opis dah kembali normal stlh melalui hari2 yg abnormal punya bz..byk yg nak citer sbenarnya tp xde idea nak mengarang lg..esk smbg nak citer sal blk kg..majlis korban..abnormal work kat opis n lain2 lg lah..

Monday, 16 November 2009

muka sape..

salam seme...
korg rasa2 la kan,,si tembam tu ikut muka aku ke muka papa dia????

Wednesday, 11 November 2009

fotoshot dgn mizan

salam seme...
semlm sj menggedik ambik gmbr dgn ank teruna ambe..konon nak test cam hset yg x best langsung yg opis FAI bg kt dia(FAI jgn mare ah kan mlm ni tdo luar..huhu)..seblm ni cam mls giler nak capture2 gmbr ni..mls nak citer panjang..kadang gmbr tu sndiri akan bercerita tanpa kita tulis pe2 mengenainya...





Thursday, 5 November 2009

rompakan....

salam seme..
setelah hampir sebln menyepikan diri ari ni br terasa nak mengarang kat blog ni..3/11 baru2 ni cam biasa aku blk dr kerja g ambik mizan n blk umah..smpi jerk kat umah jiran aku ckp umah dato yg kat depan umah aku tu kene masuk perompak mlm td..bg mizan kt papa dia aku n jiran aku kak gie g la umah dato tu nak bertanya kisah..perompak tu masuk umah dia kul 3pg..ader 4 org seme skali..siap pisau letak kat tengkuk datin dgn anak laki dia..perompak tu ugut klu bising dia nak bunuh n rogol ank dara datin yg masih bersekolah menengah..sebelum ni pada 2/9 bln puasa umah manager felda depan umah dato yg kene masuk n hampir 30k gak la brg2 yg ilang..aku dh pikir mcm2 dah..dua2 umah tu duk dekat dgn umah aku..satu depan umah 1 lg selang sebuah umah dr depan umah aku..aku terus jerk suh FAI pasangkan sensor kt semua pintu umah aku n ptg semlm dh siap pasang seme..meeting tergempar diadakan n setiap mlm ader 4org akan buat rondaan kt kawasan perumahan tu dr kul 12-6pg..mlm td giliran FAI..aku dh cuak duk sorg2 habis seme lampu dr lampu dlm umah smpai lampu kat luar umah aku pasang..padahal FAI duk kt depan umah jerk..pg td FAI ckp ader sebuah kete wira yg mencurigakan..dengan 4org bdk muda dlm kete tu duk round kawasan perumahan tu..bila FAI suh berenti n tny nk g maner diorg suluh muka FAI dengan lmpu suluh n terus blh dengan lajunya..kat tangan bdk yg pegang lmpu suluh tu ader walkie talkie..sungguh mencurigakan dan menakutkan..cam nak pindah duk tempat lain jerk..huhuhuhu tp takkan nak duk menyewa lak..byk kos tu.. maner nak byr umah nak byr rumah sewa lg..skang ni aku pantang bunyi kete lalu depan umah mesti aku terjaga..bunyi angin tiup pintu pagar pun aku leh terjaga...pastu lmbt lak blh tdo semula..huhuhu dtg kerja pening kepala sbb tak ckp tdo..

Sunday, 11 October 2009

ragam mizan

salam seme..

cam biasa ak citer sal ank bujang aku..dia ni sensitif klu org main dagu dia..klu ader org pegang dagu dia mesti mengamuk..tgk je la video yg aku rakan sblm g kursus..

video

Friday, 2 October 2009

kursus

salam seme..
mulai minggu depan iaitu 5-9/10 aku tak akan bersiaran di blog sbb nak kene pg kursus kat kota bharu..huhuhuhuhu kesian si botak tu nak kene tinggal seminggu..sedih lak nak berpiah dgn si botak tu..msti rndu giler kat dia spjg kursus nti..bye mizan jgn nagis tau kene tinggal dgn bonda..

setiap entry msti ader gmbr si botak ni..huhuhu

Wednesday, 30 September 2009

majlis cukur rambut mizan

salam seme..
entry ari ni nak citer pasal majlis cukur rambut mizan..majlis diadakan pada 15/82009 jam 8.30 mlm pas solat isyak kat umah mak bapak aku..majlis cukur rambut ni dibuat skali dgn akikah..tapi akikah ni wak sekor kambing je dulu..raya haji nanti wak sekor lagi..tgk jre la gmbr2 kat bwh ni..mls nak citer panjang..

mizan sebelum dibotakkan

kambing yang bakal dikorbankan

daging kambing yang telah dikorbankan dan digulai

mizan sedang dibotakkan oleh FAI

mizan pas dibotakkan

pandangan blakang kepala mizan yg tak berapa nak licin sbb dia dah mengamuk

hasil daripada cukuan tu rambut mizan skit jerk..g timbang 0.16g jerk..rambut dia memang tak lebat pun mase lahir..arap2 pas cukur ni lebat la skit..tp skang ni rambut dia tumbuh br skit..lmbt tul nak tmbuh pas kene cukur..